EastEnd-Arts
print

5 dingen die je moet weten over Facebook

Facebook ligt regelmatig onder vuur om het privacybeleid, maar wat doet Facebook nu precies met je gegevens en wat maakt het sociale netwerk allemaal openbaar?

1.) Alle standaardinformatie is openbaar

Als je een Facebook-account aanmaakt, vul je in principe altijd je middelbare school, vervolgopleiding, werkgever en woonplaats in. Je kan er voor kiezen dit weg te laten, maar Facebook vraagt gebruikers er specifiek om. Al deze informatie is vervolgens openbaar beschikbaar voor alle bezoekers. Ook mensen zonder Facebook-account en leden die geen vrienden met je zijn.

2.) Al je berichten zijn openbaar

Waar je informatie over opleidingen en werk bij het registratieproces al kan aanpassen van Openbaar naar Alleen vrienden, is dat bij de berichten niet zo. Standaard zijn al je statusupdates te zien voor iedereen die je profielpagina bezoekt. Uiteraard kan dit aangepast worden via Instellingen en dan het tabje Privacy.

Het is wel zo dat Facebook alleen vrienden berichten op de tijdlijn laat plaatsen. Niet-vrienden kunnen dus niets op jouw profiel schrijven.

3.) Iedereen kan je opzoeken

Standaard kan iedereen die jouw e-mailadres of telefoonnummer heeft het profiel op Facebook opzoeken via een zoekmachine. Je kan dat zelf uitzetten bij de privacyinstellingen. Daar is het ook mogelijk om aan te geven dat je überhaupt niet wil dat je een link naar je profiel in Google getoond wordt.

4.) Advertenties zijn gericht op jou

Hoewel Facebook belooft gegevens van gebruikers niet door te verkopen aan adverteerders worden reclames wel gebaseerd op gedrag en gedrag van vrienden. "We hebben advertenties aan vrienden gekoppeld, zodat je op basis van wat je vrienden delen en leuk vinden, makkelijk de producten en diensten kunt vinden waarin je geïnteresseerd bent", schrijft Facebook zelf.

Ook je eigen informatie wordt door Facebook gebruikt voor advertenties. Als voorbeeld noemt het bedrijf een sportschool die in de buurt geopend wordt en op Facebook wil adverteren bij mensen die van hardlopen houden en in de buurt wonen. Voldoet jouw profiel aan die eisen, dan zie jij de advertentie. Dit levert uiteraard relevantere reclames op.

5.) Apps krijgen veel toegang

Apps op Facebook, bijvoorbeeld games, krijgen toegang tot je naam, profielfoto, omslagfoto, geslachtsinformatie, netwerken, gebruikersnaam en gebruikers-ID. Daarnaast hebben apps toegang tot de vriendenlijst en andere informatie die openbaar gemaakt is. Deze gegevens zijn noodzakelijk om een game te personaliseren en scores te kunnen vergelijken met vrienden.

Je kan per app instellen of je wil dat deze app informatie laat zien op je tijdlijn. Vaak staat dit standaard aan zodat informatie over een behaalde score in een game als update geplaatst wordt.

Door: NU.nl/Colin van Hoek


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief