EastEnd-Arts
print

9 Handige tips om betere zoekresultaten in Google te krijgen

Iedereen, die wel eens een zoekopdracht in Google heeft uitgevoerd, heeft ervaren, dat het zoekresultaat niet altijd, de gevraagde informatie oplevert. Dit komt met name, omdat je Google vaak maar op één – voor de hand liggende- manier gebruikt: alleen maar de zoekterm in de zoekbalk invoeren.
In dit artikel geef ik een 9-tal zoekcommando’s, waarmee je je zoektocht in Google aanzienlijk kunt verrijken.

Voordat ik begin met deze opsomming, wil ik wel benadrukken, dat de lijst zeker niet volledig is.

Zoektip 1: De Exacte Zin
Dit is de meest voor de hand liggende zoektip. Door je zoekopdracht tussen aanhalingstekens te plaatsen, zorg je ervoor, dat de resultaten nauwkeuriger zijn gespecificeerd, dan wanneer deze zonder aanhalingstekens is uitgevoerd. In het ondergenoemde voorbeeld worden geen zoekresultaten getoond, die bijvoorbeeld de beschrijving: “management van het bureau” bevatten.
Voorbeeld: “management bureau”

Zoektip 2: Het Uitsluiten van Woorden
Wanneer je informatie wilt hebben over management bureau’s, maar je wilt bedrijven, die “interim”-oplossingen aanbieden negeren, kun je een “-”teken voor het woord typen, dat je wilt uitsluiten.
Voorbeeld: management bureau -interim

Zoektip 3: Zoeken binnen een bepaalde Website
Soms ben je op zoek naar bepaalde informatie binnen een bepaalde website. Zelfs als deze website geen zoekvenster bevat, kun je Google gebruiken om op deze website te zoeken naar het onderwerp van je keuze. Gebruik daarvoor de “site:websitenaam.com” opdracht.
Voorbeeld: “management bureau” site:www.kvk.nl

Zoektip 4: Gelijksoortige Woorden en Synoniemen
Wanneer je op zoek bent naar een bepaald woord in je zoekopdracht en je wilt ook resultaten tonen, die gelijksoortige woorden of synoniemen bevatten, moet je het “~” teken gebruiken voor het betreffende woord.
Voorbeeld: management bureau ~interim

Zoektip 5: Specifiek Type Document
Als je op zoek bent naar resultaten, die van een bepaald documenttype zijn, dan kun je de opdracht “filetype:” toevoegen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar PowerPoint presentaties over een management bureau, type dan:
“management bureau”filetype:ppt

Zoektip 6: dit OR dat
Standaard neemt Google alle zoektermen op in de zoekresultaten, die in de zoekopdracht zijn gespecificeerd. Als je op zoek bent naar een of meer termen in de zoekopdracht, dan kun je de OR opdracht gebruiken.
Voorbeeld: management bureau OR marketing bureau

Zoektip 7: Numeriek bereik
Wanneer je op zoek bent naar resultaten, die een bepaalde nummer-reeks bevatten, dan kun je dit bereiken door de X..Y opdracht te gebruiken (twee puntjes tussen het eerste en laatste getal). Dit is nuttig voor bijvoorbeeld zoeken op jaartallen of prijzen.
Voorbeeld: Beatrix 1980..1990

Zoektip 8: Rekenmachine
In plaats van de windows calculator te gebruiken, kun je de rekenopdracht ook invoeren in Google.
Voorbeeld: 4563* 1,23

Zoektip 9: Definities van Woorden
Als je snel de betekenis of de definitie van een bepaald woord wilt opzoeken, dan kan dit ook in Google. Type in dat geval het commando “define:”in het zoekvenster.
Voorbeeld: define: synopsis

Ik hoop van harte, dat deze tips je goed van pas komen bij je volgende zoekavonturen in Google.

Mocht je zelf nog een paar leuke zoektips willen delen, mail ons dan!


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief