EastEnd-Arts
print

Aantal mensen dat online koopt, stagneert. Producten terugsturen wordt nationale sport

Het aantal mensen dat online producten koopt, stagneert. Maar wie online koopt, doet dat wel vaker en geeft ook steeds meer uit. Dat blijkt uit een nieuwe e-commercestudie van distributiefederatie Comeos. CEO Dominique Michel pleitte tijdens een persconferentie onder meer voor een enkel betaalplatform, in plaats van de huidige wildgroei aan betaalapps.

Het aantal mensen dat online koopt, blijft al enkele jaren stabiel op 74 procent van de internauten. "Er lijkt een zeker plafond bereikt", geeft Comeos-CEO Dominique Michel toe. Al benadrukte hij dat er nog veel potentieel is: bijna een kwart van de mensen die nog nooit online kochten, zegt het te overwegen.

Wie wél online koopt, lijkt steeds meer overtuigd. Bijna de helft zegt zich geen leven meer te kunnen voorstellen zonder e-commerce. Vooral het gemak speelt mee. Online bestellen spaart tijd uit en de producten worden aan huis geleverd, klinkt het. Voor het eerst is prijs niet de belangrijkste drijfveer.

Beveiliging
Mensen die nog nooit online kochten, zeggen vooral dat ze de producten eerst willen zien of uitproberen, of dat ze persoonlijke uitleg bij een product verkiezen. Beveiliging wordt elk jaar minder een issue, al zegt nog altijd een op de vijf niet online te kopen omdat hij zijn persoonlijke gegevens niet wil delen. Eenzelfde percentage zegt vragen te hebben bij de beveiliging van onlinebestellingen en -aankopen.

De top drie van populairste onlineproducten is dezelfde gebleven: mode, reizen en elektronica. Voeding volgt pas op plaats twaalf. "Ik ben er zeker van dat dit de volgende sector van digitalisering wordt", aldus Michel, "maar het gaat trager dan verwacht."

Een andere evolutie die wat achterblijft, is die van aankopen via smartphone en/of tablet in plaats van computer. "We hebben in België al een serieuze achterstand op dit vlak en de overgang naar onlineaankopen via mobiele apparaten gaat heel langzaam", stelt Michel vast. "We voelen wel dat er een vraag is, maar de grootste hinderpaal is de betaling." Zo vindt 37 procent dat het moeilijk is om te betalingen uit te voeren op smartphone of tablet; eenzelfde percentage vertrouwt dergelijke betalingen niet.

Eén betaalplatform
De CEO van Comeos wees in dit verband ook op de wildgroei aan betaalapps. Winkelketens hebben eigen systemen, Bancontact heeft een app, er is Payconiq, de digitale-identiteitsapp "Itsme"... "Ik gebruik die apps niet, anders zou ik er een tiental op mijn smartphone moeten installeren", zei Michel. "De uitdaging is om al die apps samen te brengen tot een enkel platform. Dat is wat de consument wil." Comeos zal initiatief te nemen om zoiets tot stand te brengen. "Het moment is rijp."

Een laatste opvallende vaststelling uit de enquête is dat het terugsturen van online gekochte producten "een nationale sport" begint te worden, aldus de topman van Comeos. Zeventig procent van de onlinekopers deed dat al eens. Vijf procent geeft zelfs toe al eens een product te hebben besteld, zonder de intentie te hebben om het ook effectief te kopen.

Comeos liet voor het zevende jaar op rij een enquête uitvoeren naar het e-commercegedrag van de consument. Dat gebeurde bij 1.800 internetters van 15 tot 70 jaar.

De e-commercemarkt vertegenwoordigt volgens Comeos een omzet van 7,5 miljard euro, goed voor circa 8 procent van de totale handel.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief