EastEnd-Arts
print

Allerlei toetsenbordproblemen oplossen

Herkent u dit? Tijdens het typen komen er andere tekens op het scherm, dan u ingetikt hebt. Wat te doen als het toetsenbord ineens vreemd functioneert en zelfs een ander toetsenbord het probleem niet verhelpt? Naast de muis is het toetsenbord het belangrijkste besturingselement van uw computer, dus als daar iets niet lekker loopt, merkt u het onmiddellijk, en dat gaat snel irriteren. We hebben een paar problemen en oplossingen op een rij gezet.

Wellicht is het u weleens overkomen dat u aan het typen bent en uw toetsen plotseling een andere functie lijken te hebben. Het vraagteken gedraagt zich als een ‘=‘ en een backslash is veranderd in een ‘<‘. De oorzaak is zeer eenvoudig: het toetsenbord is overgeschakeld naar een andere taalversie. Dit gebeurt vaak per ongeluk omdat de toetsencombinatie hiervoor zich bevindt op de plek waar u vaak met uw handen op het toetsenbord rust. De combinatie Ctrl+Shift zorgt ervoor dat er een andere taalversie voor het toetsenbord wordt gekozen. De oplossing is dan ook net zo eenvoudig: door te drukken op Ctrl+Shift functioneert het toetsenbord weer normaal. U kunt dit probleem helemaal voorkomen, door slechts één taal en één toetsenbordindeling te behouden. De combinatie Nederlands als taal en Verenigde Staten (internationaal) voor de toetsenbordindeling is het meest gangbaar.

U doet dit in Windows XP door te klikken op:

    • Start

    • Configuratiescherm

    • Datum, tijd, taal en landinstellingen

    • Landinstellingen

    • tabblad Talen

    • Details

    • Klik op de te verwijderen talen en vervolgens op Verwijderen
 

Binnen Vista en Windows 7 komt u op deze pagina terecht via:Start

    • Configuratiescherm

    • Land en taal

    • tabblad Toetsenbord en talen

    • Toetsenborden wijzigen

Klik hier op Nederlands onder Toetsenbord en vervolgens op Verwijderen. Het toetsenbord kan nu niet meer overschakelen naar een andere indeling.


Als het toetsenbord omschakelt naar een andere taal, werken toetsen plotseling heel anders.
Normaliter houdt u de Shift-toets ingedrukt wanneer u een hoofdletter wilt typen. Het kan echter ook zijn dat u, wanneer u de Shift-toets eenmaal indrukt, deze ook een hoofdletter produceert wanneer u de Shift allang hebt losgelaten. Hoort u daar ook nog een kort piepje bij, dan is de functie Plaktoetsen ingeschakeld. Dit gebeurt automatisch als u vijf keer achter elkaar op de Shift-toets drukt (u dient wel op Ja te klikken, maar in het heetst van de strijd kunt u dat per ongeluk gedaan hebben). De oplossing is heel eenvoudig: druk nog vijfmaal op Shift en de functie wordt weer uitgeschakeld. Deze functie zit zowel in Windows XP, Vista als Windows 7. U kunt de functie ook permanent uitschakelen.

In Windows XP doet u dit door te klikken op Start / Configuratiescherm / Toegankelijkheidsopties / Toetsenbord. Klik vervolgens op Instellingen onder Plaktoetsen en verwijder het vinkje bij Plaktoetsen inschakelen als Shift vijf keer wordt ingedrukt.

In Vista en 7 schakelt u de functie uit door te bladeren naar Start / Configuratiescherm / Toegankelijkheidscentrum / Toetsenbord / Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken / Plaktoetsen instellen. Daar verwijdert u wederom het vinkje bij Plaktoetsen inschakelen als Shift vijf keer wordt ingedrukt.


bovenstaande tip vonden we op computertotaal.nl


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief