EastEnd-Arts
print

Criminelen richten zich meer op diefstal van persoonsgegevens

Cybercriminelen hebben zich vorig jaar meer gericht op het stelen van persoonsgegevens en identiteiten dan het jaar ervoor. In totaal zijn er in 2015 707,5 miljoen gegevens gestolen.

Er waren vorig jaar 1.673 gemelde inbraken op computersystemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapport Breach Level Index, dat dinsdag is gepubliceerd door het Nederlandse veiligheidsbedrijf Gemalto. Volgens de onderzoekers hebben de criminelen zich veel meer gericht op het stelen van persoonlijke informatie. Bij 53 procent van de inbraken waren criminelen op zoek naar persoonsgegevens.
In 2013 en 2014 werden vooral financiële gegevens en creditcardinformatie gestolen. 2014 was daarnaast een recordjaar met meer dan een miljard gestolen gegevens bij grote en kleine inbraken. In 2015 werden in theorie elke seconde 22 computerbestanden gestolen. Dat is in totaal 39 procent minder dan het jaar ervoor, maar er zijn wel veel meer persoonsgegevens buitgemaakt.

Grote inbraken
Vorig jaar zijn er 46 grote inbraken geweest waarbij meer dan een miljoen gegevens werden gestolen. Van 47 procent van alle inbraken is onduidelijk hoeveel informatie de criminelen hebben buitgemaakt. De meeste schadelijke inbraak had plaats bij de Amerikaanse verzekeraar Anthem. Daar zijn 78,8 miljoen klantgegevens gestolen.
Op de tweede plek staat een hack bij de Turkse overheid, waarbij 50 miljoen ideniteitsgegevens werden gestolen. Een Koreaans famaceutisch bedrijf behaalde een derde plek met 43 miljoen gestolen persoonsgegevens.
Andere noemenswaardige hacks zijn die op de Amerikaanse overheidstak voor personeelsgegevens (22 miljoen gestolen persoonsgegevens) en het Amerikaanse Experian, waar 15 miljoen gegevens werden gestolen.

Versleuteling
In slechts 4 procent van alle inbraken werd er versleutelde informatie gestolen. Dat is zorgwekkend, stelt het veiligheidsbedrijf, omdat versleuteling juist dient als extra beveiliging.
De meeste informatie, 43 procent van alle gestolen gegevens, werd gestolen bij overheden. De gezondheidssector heeft het meest te maken gehad met inbraken, namelijk 22 procent van het totaal.
Van de 1.673 gemelde inbraken werden er 964 door cybercriminelen gepleegd. In slechts 33 gevallen was de inbraak door een overheid gesteund of uitgevoerd. Bij die inbraken is wel veel informatie buitgemaakt, namelijk 107,7 miljoen gegevens.

bron: nu.nlArtikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief