EastEnd-Arts
print

'Digitale kloof tussen generaties dreigt'

Jongeren en hoogopgeleiden profiteren meer van de mogelijkheden die internet biedt dan ouderen en laagopgeleiden. Hierdoor dreigt een onzichtbare en gevaarlijke digitale kloof tussen generaties en bevolkingsgroepen. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Twente naar internetgebruik in 2011.

De onderzoekers waarschuwen verder dat de harde kern van niet-internetters, de zogenoemde digitale analfabeten, niet kleiner is geworden. „Nog steeds gebruikt 9 procent van de Nederlanders internet in zijn geheel niet. Verder is er een grotere groep van 20 tot 25 procent die internet slechts sporadisch gebruikt, bijvoorbeeld om de vertrektijd van een trein te controleren of een e-mail te checken. In een verder digitaliserende samenleving dreigen ook deze mensen buiten de boot te vallen.”

Volgens het rapport worden Nederlanders ook steeds onvoorzichtiger op internet. Virusscanners, firewalls, spamfilters, pop-upblokkeringen en anti-spyware programma's worden minder vaak geïnstalleerd en wachtwoorden worden nauwelijks veranderd.

„Erg risicovol”, zei onderzoeker Jan van Dijk. Hij vermoedt dat dit komt, doordat bepaalde programma's de beveiliging tegenwoordig steeds vaker overnemen. „Daardoor worden jongeren laks en naïef en doen 55-plussers onvoldoende vaardigheden op om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen”, aldus Van Dijk.

Uit het rapport blijkt verder dat 90 procent van de Nederlanders dagelijks gemiddeld een uur of drie online is.Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief