EastEnd-Arts
print

Elke website binnen 19 muisklikken bereikbaar

Elke twee websites op internet zijn door een relatief klein aantal links met elkaar verbonden. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek. Alle naar schatting 14 miljard websites op het internet zijn binnen 19 stappen te bereiken vanaf een willekeurige andere site, enkel door op links te klikken.

Daarmee kan het internet worden beschouwd als een zogenaamd ‘kleine-wereldnetwerk’, waarin alle punten met elkaar zijn verbonden door een klein aantal sterke knooppunten. Dat schrijft de Hongaarse wetenschapper Albert-László Barabási van Northeastern University in het wetenschappelijk tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society.

Groei
 
De wetenschapper kwam tot zijn stelling door een computersimulatie te maken van het wereldwijde web van internetsites. Volgens Barabási zal het aantal muisklikken dat nodig is om van de ene naar de andere website te surfen niet of nauwelijks toenemen door de groei van het internet.

Dit heeft te maken met de ‘kleine-wereldnetwerkstructuur’ van het internet. Grote knooppunten (websites als Google en Facebook) zullen er volgens de wetenschapper voor zorgen dat ook nieuwe sites altijd weer in een relatief klein aantal stappen bereikbaar blijven.

Kwetsbaar

Deze organisatievorm maakt het internet echter ook kwetsbaar. Er hoeven slechts een relatief klein aantal grote sites uitgeschakeld te worden om het netwerk te saboteren.

"In het geval van een gerichte aanval waarbij de grootste knooppunten als eerste opzettelijk worden verwijderd, kan dit type netwerk heel snel vernietigd worden", schrijft Barabási in zijn onderzoek. "Dit is de achilleshiel van een kleine-wereldnetwerk."

Het onderzoek van de Hongaarse wetenschapper heeft iets weg van het 'kleine-wereld experiment' uit de jaren zestig, waarbij de Amerikaanse psycholoog Stanley Milgram probeerde te bewijzen dat iedereen op aarde door een netwerk van slechts zes tussenpersonen met elkaar verbonden zou zijn.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief