EastEnd-Arts
print

Facebook kan carriere negatief beinvloeden

Werkzoekenden doen er goed aan hun Facebook-pagina, en dan met name de foto’s, eens kritisch te bekijken. Werkgevers blijken deze online profielen namelijk minstens zo belangrijk te vinden als een CV of een sollicitatiegesprek.

Zeven op de tien bazen geeft dan ook toe toekomstige werknemers online te checken, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft waaruit de Britse krant The Telegraph citeert. Als meest voorkomende afknappers worden aanstootgevende foto’s, verkeerd taalgebruik en klachten over werk genoemd.

De studie wees verder uit dat zo’n 70 procent van de werkgevers kandidaten ook daadwerkelijk afwijst om hun online gedrag. Andersom werkt het echter hetzelfde: mensen met een sterk digitaal imago worden juist eerder aangenomen.

Essentieel
“Je online reputatie is niet iets om bang voor te zijn”, vindt Peter Cullen van Microsoft. “Maar het is wel iets dat proactief bijgehouden moet worden. In deze tijd is het essentieel dat webgebruikers een reputatie cultiveren waarvan ze in theorie willen dat hun werkgever het ziet.”

“Mensen moeten er gewoon voor zorgen dat ze deze bronnen in hun voordeel gebruiken”, meent Farhan Yasin, online recruiter bij Careerbuilder, die tegelijkertijd waarschuwt dat mensen die eenmaal een baan hebben, ook niet op hun lauweren moeten rusten.

Uit een eigen onderzoek zou namelijk naar voren gekomen zijn dat ruim een kwart van de werkgevers (28 procent) medewerkers ook wel eens ontslagen heeft om hetgeen op sociale netwerksites gevonden werd. “Veel werknemers nemen dan stelling tegen het team door online negatieve boodschappen achter te laten over het bedrijf of een collega”, aldus Yasin.

Aan het onderzoek van Microsoft hebben HR-managers van de 100 grootste bedrijven uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Amerika deelgenomen.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief