EastEnd-Arts
print

Geschiedenis van de computer voor de Personal Computer

Voordat de personal computer (pc) bekend werd waren onderzoekers al honderden jaren bezig met de voorloper op de computer. Zo begon het met de Abacus en eindigde het met de Tabelleermachine. Wat zat hier tussenin en hoe snel ging dit allemaal, dit artikel neemt u mee naar 6 oude machines welke dienden als computer.

   image/jpeg
De geschiedenis van de computer kan men onderdelen in zes delen. Deze zes delen gaan we uitgebreid bespreken. Men kan ze onderverdelen in de volgende groepen:

    - Abacus
    - Pascaline
    - Stepped Reckoner
    - Arithmometer
    - Diffrence engine en de Analytical engine
    - Holleriths tabelleermachine

Abacus
De mens kent de abacus al vanuit de oudheid waar de mensen toen opzoek waren naar hulpmiddeltjes om het rekenen te vergemakkelijken. Om de oude abacus te kennen moeten we terug gaan naar de oude Grieken die ervoor een stenentablet gebuikte.
Rond de 17de eeuw werd de abacus bij ons bekend gemaakt. Deze bestond toen uit een ijzeren staaf met kralen op. De abacus die wij hedendaags kennen is een gewoon simpel telraam waar onze kleine kinderen op leren tellen. De abacus zelf werd niet gebruikt om mee te tellen maar eerder als een geheugensteuntje.

De Pascaline
De Pascaline werd in 1642 ontwikkeld door de geleerde Blaise Pascal. Op zijn 19 jarige leeftijd maakte hij een mechanisch telmachine, waarmee automatisch getallen tot acht cijfers konden worden opgeteld of afgetrokken. Vanaf dat moment deed een machine van amper een schoenendoos groot al het rekenwerk.

De Stepped Reckoner
In 1671 ontwikkelde baron Von Leibniz een geavanceerde en verbeterde versie van de Pascaline. De Stepped Reckoner kon buiten optellen en aftrekken ook vermenig­vuldigen en delen. Dit gebeurde door ze stapsgewijs om te zetten in optellingen en aftrekkingen. Deze machine werkte toen al met zestien cijfers.

De Arithmometer
De Arithmometer was het eerste gecommercialiseerde rekentoestel dat voor het eerste geproduceerd werd in 1820 door Charles Xavier Thomas de Colmar. Het toestel was gebaseerd op de techniek van Von Leibniz, maar het was gebruiksvriendelijker. Technologisch vernieuwend was het niet maar het was wel het eerste toestel dat geproduceerd werd op grote schaal.

De Diffrence engine & Analytical engine
Charles Babage de maker van deze twee toestellen zag in dat er gelijkenissen waren tussen rekenen en machines. Hij had in gedachte dat hij een machine kon maken dat automatisch complexe berekeningen kon maken. In opdracht van de Britse regering begon hij aan zijn werk. Dit was een 10 jarig project dat nooit klaar is gekomen wegens een tekort aan technologie.

Een 10 tal jaar later startte hij een tweede project, namelijk de Analytical engine. Dit was een machine dat met behulp van ponskaarten berekeningen zou kunnen uitvoeren en een correct resultaat ervan zou kunnen weergeven. Dit project kwam ook niet tot een volledig einde wegens stopzetting door de Britse regering.

Holleriths tabelleer machine
Herman Hollerith ontwierp in 1887 een tabelleer machine genaamd de Holleriths tabelleer machine. Deze machine kon automatisch statische gegevens lezen door middel van ponskaarten.

De machine bestond eigenlijk uit twee delen: eentje om ponskaarten te vervaardigen en eentje om ze te lezen. Hollerith wist dat dit een enorm succes zou worden en richtte hierbij een bedrijf op genaamd Tabulating Machine Company dat later herdoopt werd naar het IBM dat we nu kennen.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief