EastEnd-Arts
print

Google-technologie laat webpagina's fors sneller laden

Het quic-protocol waar Google sinds een jaar aan werkt, levert in de praktijk een merkbare versnelling in de laadtijd van webpagina’s en video’s op.

Dat meldt Google op zijn blog over Chromium, de testversie van browser Chrome waarin nieuwe technieken het eerst worden getest.

Het quic-protocol van Google is een zogenoemd connectieprotocol dat de manier regelt waarop informatie en bestanden zich via internet van A naar B verplaatsen. Quic doet dat sneller dan het huidige TCP-protocol.

Dat protocol moet bij het opzetten van een communicatie tussen bijvoorbeeld pc en server een paar keer heen en weer communiceren. Quic kan een verbinding opzetten zonder heen en weer te communiceren, wat een tijdswinst oplevert.

Bovendien is de verbinding via quic standaard versleuteld. Als bovenop het huidige tcp-protocol het tls-encryptieprotocol wordt toegepast, zorgt dat voor extra heen en weer communiceren tussen zender en ontvanger.

Sneller
Omdat die noodzaak voor heen en weer communiceren bij quic ontbreekt, worden pagina’s volgens Google sneller geladen. Bij zijn eigen, sterk geoptimaliseerde zoekmachine zorgt het voor een gemiddelde versnelling van 3 procent.

Vooral de langzaamste verbindingen zouden echter van quick profiteren. Daarbij zou de zoekmachine van Google gemiddeld een volle seconde sneller laden dan onder huidige standaardprotocollen.

Ook Youtube profiteert al van quic. Gebruikers die via het nieuwe protocol naar video’s kijken melden 30 procent minder laden van filmpjes wanneer die eenmaal gestart zijn.

De helft van het verkeer tussen Chrome-gebruikers en Google-diensten verloopt al via het quic-protocol. Google wil dat aandeel opschalen, en quic bovendien als webstandaard indienen bij IETF - een standaardenorganisatie die de onderliggende technologieën van internet beheert.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief