EastEnd-Arts
print

Het verschil tussen Adware, Spyware en Virussen

Adware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor computer gebruikers. Laten we de verschillen eens onder de loep nemen.

Spyware is software welke niet direct een gevaar vormt voor de computer
Wat het doet is dat het mogelijkheden creëert waarbij iemand anders dan de eigenaar van de computer contact kan maken met de computer. Normale spyware houdt bij welke websites bezocht worden welke later gebruikt worden door adverteerders om het mogelijk te maken om u ongewilde e-mails en pop-ups te zenden.

Dit is de reden dat spyware door computer gebruikers wordt afgekeurd, en de meeste gebruikers proberen om het te voorkomen. Spyware is indringender dan adware. Spyware beschikt over zelf startende programma’s waarmee het mogelijk is om uw toetsenbordaanslagen te volgen, uw files te scannen op uw harde schijf en datgene te bekijken wat u gebruikt zoals: chat programma’s, cookies, en browser instellingen. Vervolgens stuurt de spyware de aldus verkregen informatie terug naar de maker van de spyware. Deze zal de verkregen informatie misbruiken voor advertentie en marketing doeleinden. Soms wordt de verkregen informatie verkocht aan adverteerders of andere partijen.

Adware, aan de andere kant, is een meer legitieme vorm van freeware
Net zoals spyware is adware een vorm van adverteren welke verpakt zit in software of in een programma en welke automatisch wordt geïnstalleerd indien het betreffende stuk software of het programma op de computer wordt gezet. Sommige adware zal advertenties ophalen op het moment dat er bepaalde toepassingen op de computer worden gebruikt. Het is erg ongelukkig dat de meeste adware programma’s de vorm beginnen aan te nemen van spyware en dus informatie verzamelen en deze informatie terugsturen naar de maker van het programma.

Tekenen van een spyware infectie zijn onder andere als er pop-ups verschijnen welke niet gerelateerd zijn aan de site welke u bezoekt. Veel vaker wel dan niet, betreft het hier advertenties voor erotische- of goksite’s. Ook als u het idee heeft dat uw computersysteem trager wordt, is er een grote kans dat spyware en onderdelen daarvan hun weg gevonden hebben naar uw opstart systeem. Indien het langer duurt om bijvoorbeeld windows op te starten, is het het beste om uw computer systeem te scannen op mogelijke spyware infecties.

Ondertussen, zijn virussen een destructieve vorm van software
Ze worden uitsluitend gemaakt voor één doel: om verwoestingen op uw computer aan te richten. Ze vernietigen alles waarmee ze in contact komen, en zullen trachten om zichzelf te vermenigvuldigen en om zoveel mogelijk computer systemen of netwerken te besmetten.

Vandaag de dag, beschikken veel antivirus programma’s ook over de mogelijkheid om op spyware en adware te scannen en deze te verwijderen van uw computer systeem. Andere programma’s zijn bedoeld om spyware en adware programma’s te lokaliseren en te verwijderen. Of u nu anti virus of anti spyware programma’s gebruikt, beiden zullen zoeken naar ongewilde virussen en deze verwijderen van uw computer. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig het door u gebruikte programma update, zodat uw computer goed beschermd is tegen de in grote getale voorkomende vormen van spyware en virussen op het internet. Installeer een zogenaamde firewall en gebruik pop-up blockers om de kans op infectie te minimaliseren.

Als uw computer systeem nog niet is uitgerust met dit soort programma’s zoek dan eens op het internet, er zijn vele, zowel betaalde alsook onbetaalde programma’s te downloaden.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief