EastEnd-Arts
print

Hof van Justitie: embedden mag gewoon

Het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op je website, zoals YouTube video’s, maakt geen inbreuk op het auteursrecht. Ook niet als de geëmbedde video zonder toestemming werd geüpload. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald.

Het hof deed de uitspraak op verzoek van een Duitse rechtbank. De voorgelegde zaak gaat tussen waterfilterbedrijf Bestwater en twee onafhankelijke marketeers die voor de concurrent werken. Zij hadden een promotievideo van Bestwater, die zonder toestemming op YouTube stond, op hun persoonlijke website geëmbed. Bestwater vond dit een schending van zijn auteursrecht.

Geen nieuwe vorm van communicatie
Het Hof oordeelde dat embedden geen inbreuk op het auteursrecht vormt. Embedden is volgens de rechters ook niet te zien als een 'nieuwe vorm van communicatie', omdat de video al op Youtube beschikbaar was. Ook het feit dat de video zonder toestemming op YouTube stond, verandert niet het oordeel van het Hof over het embedden daarvan.

Linken
Eerder al bepaalde het Europese Hof dat linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal geen inbreuk op het auteursrecht vormt.

BUMA/Stemra
De auteursrechtenorganisatie BUMA/Stemra voerde enige tijd geleden een betaalde licentie in voor het embedden van YouTube-video’s en andere muziekstreams. De auteursrechtenorganisatie liet deze embedtaks eerder dit jaar vallen.

Wat mag er nu wel?
Je mag wel:
  • Openbare content embedden
  • Illegale content embedden
  • Content uit de EU embedden
En wat niet?
Dit mag niet:
  • Content embedden die niet uit de EU komt (afhankelijk van rechtsregel van dat land)
  • Content embedden die niet volledig openbaar is
  • Content verveelvoudigen (downloaden en weer uploaden)


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief