EastEnd-Arts
print

Jammer maar helaas: online shoppen is niet voordeliger

Hoewel online shoppen wereldwijd nog maar zes procent van de totale winkelmarkt bezet, is het aan een fikse opmars bezig. Vooral omdat we denken dat we online de beste koopjes kunnen doen. Helaas blijkt dat dik tegen te vallen.

Meer dan 24.000 producten, zowel online als in de 'echte' winkel verkrijgbaar, werden vergeleken in het wereldwijde onderzoek van MIT in Boston. In totaal ging het om 56 winkelketens in tien landen. En het resultaat is slecht nieuws voor wie verknocht is aan online shoppen: de prijzen verschillen op het internet nauwelijks van die in de winkels. In 72 procent van de gevallen waren ze zelfs precies gelijk. "De meeste winkels hebben één prijs voor een product, ongeacht de locatie of de koper", concludeert prof. Alberto Cavallo, die het onderzoek leidde. "Het is zo dat het internet niet heeft geleid tot meer prijsdifferentiatie, maar dat door de toenemende transparantie juist vaker dezelfde prijzen worden gehanteerd."

Amazon en co
Grote onlinewinkels die geen levensechte shops hebben, denk maar aan Amazon of Ebay, werden in het onderzoek niet opgenomen, maar volgens Cavallo maakt dat weinig verschil. "Er bestaan vele vergelijkingssites waarop zowel producten van pure onlinewinkels als van ketens zoals Carrefour en Marks& Spencer staan. Die moeten met elkaar concurreren, dus zullen die prijzen niet zo veel verschillen."

Eigenlijk een vreemde conclusie, als je weet dat er ook huurprijzen voor de winkels en regiobelastingen in het spel zijn. Theoretisch gezien zouden de winkelprijzen dus anders moeten zijn als online, maar in de praktijk blijkt dat niet te kloppen. "Enkel in Japan bleek online shoppen een stuk voordeliger, maar bij de rest was het verwaarloosbaar. Winkels kunnen natuurlijk ook terugvallen op hetzelfde opslag- en logistieke systeem."

Lekker handig
Slecht nieuws dus voor online koopjesjagers: echte goede deals zal je er zelden kunnen sluiten. Maar dat wil niet zeggen dat je al je bookmarks van online winkels moet verwijderen. Online shoppen blijft nog steeds erg handig: het bespaart tijd, je hebt geen vervoerskosten én het is een stuk minder stressvol. En daarnaast is het thuis perfect aanvaardbaar om er een glas wijn bij te halen. Dat zien we ons nog niet meteen doen in de winkelstraat.

bron: HLNArtikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief