EastEnd-Arts
print

Opkomst en ondergang van de matrixprinter

Het leek wel magie als je de typemachine gewend was: een printerkop die over een reep kettingpapier zoefde en regel voor regel zinnen van een document tevoorschijn toverde. Daarvoor had je in bedrijven die in de jaren 50 en 60 met computersystemen werkten en een afdrukmogelijkheid hadden vooral thermische printers en regeldrukkers.

Die laatste was een machine met een rol (de drum) met rondom alle benodigde tekens op elke regelpositie en de draaiende rol drukte zo letters op het papier. En de eerstgenoemde printvorm zie je bijvoorbeeld in de nog immer gebruikte fax: een printkop levert dan de inkt en een verhitte drum brengt de weer te geven afbeelding aan op het getransporteerde papier.

Van kettingpapier naar A4

Die machines waren groot en duur en in de jaren 60 volgde een betaalbaar alternatief: de matrixprinter. De eerste daarvan werd in 1968 geïntroduceerd door OKI, een merknaam die we hier in het Westen vooral kennen van printers. In de jaren 70 en 80 waren matrixprinters dé standaard voor zowel de zakelijke markt als de consumentenmarkt: menig microcomputer had een seriële verbinding naar een matrixprinter.

In de jaren 70 leverde dat de typische prints op met minder goed leesbare letters dan de letters die een schrijfmachine produceerde, vaak op kettingpapier met afwisselend witte en groene lijnen. In de jaren 80 zag je al vaker matrixprinters die hoogwaardige typemachinekwaliteit afleverden, ook met papierinvoeropties waardoor kettingpapier overbodig werd en mensen gewoon A4'tjes in de printer konden draaien.

De pc-boom van de jaren 80

Commerciële, betaalbare laserprinters verschenen begin jaren 80 op de markt, precies in de tijd dat er grote veranderingen gaande waren in de wereld van thuiscomputers. Voor een mooi beeld van dit hectische tijdperk verwijs ik je wat dit betreft graag naar de techie-serie van AMC Halt and Catch Fire, wat over een paar weken aan zijn derde seizoen begint.

Toenmalig tijdschrift en nu zustersite InfoWorld meldde in 1986 nog dat de laserprinter ondanks de buzz eromheen nog geen bedreiging bood voor de immer populaire matrixprinter. Sterker nog, de komende jaren werd er nog groei voorspeld voor deze hardware en dat bleek ook nog tot begin jaren 90 zo te zijn.

In die tijd innoveerden de matrixprinterproducenten met printkoppen met 24 pinnetjes die met één beweging een gedetailleerde lijn trok. In eerdere 9 pins-varianten bewoog de printkop vaak heen en weer op dezelfde regel om bijvoorbeeld lagen dikker te drukken. Dat leverde een nog doordringender MIEEEEUW-geluid op wat menig gebruiker door merg en been ging. Daarom waren deze modellen niet bij iedereen even geliefd.

Legacy eist matrixprinters

Bedrijven begonnen uit te kijken naar hogere kwaliteit en producenten kwamen met dure plotters en laserprinters als alternatief voor zulke printjobs. Het issue dat brede adoptie van de laserprinter in de jaren 80 in de weg stond was, zoals eigenlijk altijd in de IT, een legacy-issue.

Bedrijven die een hogere kwaliteit wilden misten daarvoor de juiste grafische ondersteuning in hun systemen. Hetzelfde gold voor de meeste consumentensystemen. Voor een combo van DOS en WordStar had je zo'n luxe apparaat niet echt nodig.

Inktjet en laserprinter komen op

Maar toen luxere tekenprogramma's, modernere tekstverwerkers en later zelfs het web opkwamen, noopten deze ontwikkelingen consumenten tot het kopen van iets wat zowel veel sneller als veel praktischer was. In 1988 bracht HP de eerste DeskJet op de markt voor duizend dollar en in 1993 zakte die prijs naar een enigszins betaalbare 365 dollar. Dat luidde het begin in van het einde van de matrixprinter.

In de loop van de jaren 90 hebben inktjets en laserprinters de matrixprinter vrijwel volledig verdrongen. De techniek zie je nu vooral nog terug in gespecialiseerde bedrijfsprinters voor het afdrukken van pakbonnen en garantiebewijzen.

bron: computerworld.nl
 


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief