EastEnd-Arts
print

Oplichters zoeken op internet naar lege huizen

Iedereen neemt weleens een pakketje aan voor de buren. Maar als je niet weet voor wie je dit precies doet, kun je dat maar beter laten. Zeker als er in de straat, of in de flat, woningen te koop zijn.

Bij juridisch dienstverlener DAS komen verhalen binnen over oplichters die lege koopwoningen misbruiken. Op het adres van de lege huizen worden pakketjes besteld. Als de bezorger langskomt en niemand thuis aantreft, worden de spullen bij de buren neergezet. Daar komen de oplichters ze vervolgens ophalen, zonder dat ze ooit voor het pakketje hoeven te betalen.

„Vooral appartementencomplexen zijn in trek”, constateert Dennis Heemstra van DAS. „Als oplichters zien dat bewoners niet of nauwelijks in de aangeboden woning aanwezig zijn, is de kans groot dat pakketjes door de buren in ontvangst worden genomen. Zij weten ook niet goed meer wie er precies op dezelfde verdieping wonen.”

Waarschuwing

Pakketfraude dook een paar jaar geleden voor het eerst op. Oplichters bestellen voor grote bedragen bij webshops en laten deze vervolgens op een ander adres afleveren. Daar wordt door nietsvermoedende bewoners, die niet precies weten voor wie het pakketje is, een handtekening gezet voor ontvangst. De oplichter haalt vervolgens het pakketje op en vertrekt met de buit.

Er zijn verschillende manieren waarop deze fraudeurs te werk kunnen gaan. Vorig jaar werd onder andere in Zaanstad en Almere gewaarschuwd door de politie, nadat meerdere pakketjes door vreemden werden opgehaald. De smoes was toen dat zij per ongeluk het verkeerde adres hadden ingevuld. Eenmaal met de buit vertrokken belandde later ook de rekening op de mat van het bezorgadres.

Het is daarom altijd verstandig om geen pakketjes aan te nemen voor vreemden en er zeker niet voor te tekenen. Heb je dat toch gedaan, geef het dan niet zomaar mee aan iemand die je niet kent en die zich niet wil legitimeren.

Naambordje weghalen

De legehuizen-truc werkt iets anders. Hier ploft de rekening op de mat van het leegstaande huis. Maar de echte gedupeerde is uiteindelijk de webwinkel. „De kans dat je daadwerkelijk de kosten moet betalen, is niet groot als de factuur niet op je naam staat en alleen je adres gebruikt wordt”, zegt Heemstra. „Daarom kun je voor de zekerheid het naambordje van de deur halen als jouw woning in de verkoop staat en je nauwelijks meer aanwezig bent. Dan kan in ieder geval je naam niet ook nog worden misbruikt.”

bron: metronieuwsArtikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief