EastEnd-Arts
print

Politie waarschuwt voor malafide webshops tijdens feestdagen

De politie waarschuwt internetgebruikers voor malafide webshops die met name rond de feestdagen actief zijn en als doel hebben om mensen op te lichten. Vaak gaat het om webwinkels die populaire producten verkopen, zoals spelcomputers, foto-, film- en audioapparatuur, maar ook gsm’s en tablets.

150 tot 200 slachtoffers
Dergelijke websites maken in een week tijd soms 150 tot 200 slachtoffers, zo laat de politie weten. Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie zijn vorig jaar bijna 44.000 aangiftes binnengekomen. Uit de jaarcijfers van het LMIO blijkt dat gedupeerden voor gemiddeld 200 euro opgelicht werden, waarmee hun totale schade uitkomt op bijna 9 miljoen euro. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers van internetoplichting twee keer hoger. Het LMIO probeert in de maand december om deze websites zo snel als mogelijk te detecteren en offline te krijgen. Het gaat daarom samenwerken met andere partijen die zich eveneens inzetten om deze vorm van fraude aan te pakken, zoals banken.

Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo
"Het is best lastig om te zien of je te maken hebt met een malafide webwinkel. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Erg lage prijzen duidt vaak al op een malafide webwinkel. Zorg dat je er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat je slachtoffer wordt", aldus de politie. Zo wordt geadviseerd om vooraf informatie over de webwinkel te verzamelen, bijvoorbeeld via fora of zoekmachine. Ook het overmaken naar een normaal bankrekeningnummer kan een teken zijn. Teven is het belangrijk om te controleren hoe lang een website al actief is. Als een website zeer recent is geregistreerd, dan is dit vaak een aanwijzing dat er iets niet in de haak is, gaat het politieadvies verder.

Twijfels?
Wie twijfels heeft over de betrouwbaarheid van een verkoper of website kan op politie.nl aan de hand van onder meer een bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer ook controleren of hierover bij de politie meldingen zijn binnengekomen. Slachtoffers van internetoplichting kunnen via de politiewebsite ook aangifte doen.

bron: politie.nlArtikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief