EastEnd-Arts
print

The Internet of Things: gevaarlijk slim

Het nieuws van 22 oktober:
De enorme cyberaanval op het belangrijke internetbedrijf Dyn, die vrijdag een groot deel van het Amerikaanse internet aan de oostkust platlegde, maakte gebruik van internet of things-apparaten.

We staan aan de vooravond van een nieuw internettijdperk: The Internet of Things, een netwerk waarop dingen zijn aangesloten in plaats van mensen. Amsterdam is al volledig aangesloten, andere steden zullen in een rap tempo volgen. Honderd miljarden dingen zullen straks met elkaar verbonden zijn. Alles kan in de gaten gehouden worden. Maar is dat wel zo slim?

Eindeloos veel mogelijkheden
Een lantaarnpaal die zelf aangeeft dat een lamp vervangen moet worden. Een gasfornuis dat aangeeft dat één of meerdere pitten aanstaan. Parkeerplaatsen die zelf aangeven dat ze vrij of bezet zijn. Gemak dient de mens en dus zou The Internet of Things een ware luxe kunnen worden. De mogelijkheden zijn in elk geval eindeloos, sectorbreed.

Eerste IoT-netwerken in Nederland
Amsterdam is de eerste stad in Nederland die het nieuwe netwerk in haar infrastructuur heeft opgenomen. Sinds augustus vorig jaar geven slechts twaalf netwerkpunten, zogenoemde ‘gateways’, de stad een complete dekking. Groningen en Eindhoven hopen komende zomer ook zo’n stadsdekkend netwerk te hebben. Hoe slim deze steden daadwerkelijk gaan worden, hangt af van de creativiteit en het innovatievermogen van inwoners en betrokkenen.

Voordelen van The Internet of Things
Voorstanders van het ‘Internet der Dingen’ spreken niet alleen over gemak, efficiency, energiebesparing en het tegengaan van verspilling, maar ook over een economische boost door de komst van talloze nieuwe diensten en slimmere producten. Daarnaast zijn er andere, praktische voordelen. Zo heeft het LoRaWANnetwork een groter bereik dan wifi, bluetooth of 3G, hebben ‘dingen’ een lagere bandbreedte en hebben de sensoren die aangesloten worden op de gateways geen simkaart nodig en minder stroomverbruik. Aanleg en gebruik zijn daardoor goedkoper en bovendien is The Internet of Things vrij en gratis toegankelijk voor iedereen die investeert in het netwerk.

Negatieve geluiden
Zorgen zijn er ook: hoe is het eigenlijk met de beveiliging van al deze data gesteld? En wat betekent al dat dataverkeer voor onze privacy en onze eigen veiligheid? Wat als een inbreker sensoren gaat plaatsen zodat hij beter weet welke objecten inbraakgevoelig zijn? Wat als een stalker zijn slachtoffer met sensoren gaat bespioneren? Wat als een hacker jouw zelfrijdende auto tegen een boom laat botsen? Wat als ‘dingen’ ineens gevaarlijk slim worden? Zijn wij mensen dan smart enough om in te grijpen?
Communicatie blijft mensenwerk

The Internet of Things is in aantocht, en sneller dan we denken. Dat het toekomst heeft, is zeker, maar of die positief of negatief zal uitpakken? Wat ons betreft kunnen ‘dingen’ zeker een deel van de communicatie overnemen. Kan een sensor prima aan de woningcorporatie doorgeven dat een ketel stuk is. Kan een ‘oppassensor’ of ‘augmented reality headset’ ouderen langer thuis laten wonen. Of biedt een slimme bouwplaats mogelijkheden om efficiënter te werken. De complexere vormen van communicatie blijven echter toch mensenwerk. Wel zo slim.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief