EastEnd-Arts
print

Verwijderverzoeken moeten geheim blijven

Verwijderverzoeken van internetgebruikers aan zoekmachines als Google moeten geheim kunnen blijven. Dat schrijven de Europese privacytoezichthouders, verzameld in de Artikel 29 Werkgroep (WP29), in richtlijnen voor het Europese 'vergeetrecht'.

Richtlijnen
De richtlijnen zijn opgesteld om houvast te bieden in hoe zoekmachines moeten omgaan met het 'vergeetrecht'. Hierin valt te lezen dat de toezichthouders het niet nodig vinden dat zoekmachines als Google contact opnemen met webmasters als er een verzoek is ingediend om zoekresultaten te verwijderen. Hier is geen juridische basis voor en zo'n verzoek is bovendien een kwestie tussen de gebruiker en de zoekmachine, aldus WP29.

Vergeetrecht
Het zogeheten 'vergeetrecht' bestaat sinds mei van dit jaar na een uitspraak van het Europese Hof. Dat geeft burgers het recht om zoekmachines te vragen ongewenste zoekresultaten te verwijderen. WP29 vindt dat de zoekmachines wel een algemene melding kunnen geven dat er zoekresultaten ontbreken, mits uit de bewoording niet is af te leiden dat dit het gevolg is van het verzoek van één individu.

Het 'vergeetrecht' geldt overigens niet voor publieke figuren als bekendheden, politici en topmannen in het bedrijfsleven.Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief