EastEnd-Arts
print

Wachten op een ramp met online apparaten

Steeds meer elektrische apparaten krijgen internettoegang, maar met de beveiliging ervan is het vaak niet goed gesteld. "Het is wachten tot er een ramp gebeurt", zegt de Nijmeegse hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs tegen de NOS.

Verschillende cyberexperts zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van apparaten die online kunnen.

Appen met je koelkast
Vaak wordt gesproken over het zogenaamde "internet der dingen". Hiermee worden bijvoorbeeld slimme thermostaten bedoeld of koelkasten met internettoegang. Deze apparaten kun je vervolgens met je telefoon bedienen. Maar ook smart-tv’s horen tot het netwerk van slimme apparaten.

Fabrikanten beveiligen niet
Volgens deskundigen is één van de problemen dat de "slimme apparaten" die nu al in de winkel liggen, helemaal niet goed beveiligd zijn. Fabrikanten besteden hier veel te weinig aandacht aan. Daarnaast ontbreekt het vaak aan een beleid om apparaten veilig te houden op het moment dat hackers er gaten in ontdekken.

TV gehackt
In 2013 werden er wereldwijd smart-tv’s van Samsung gehacked. Internetcriminelen konden zo de ingebouwde webcam in de tv aan en uitzetten. Beveiligingsbedrijf Bitdefender vond dit jaar volgens de NOS beveiligingsproblemen in slimme stekkerblokken, lampen en luidsprekers.

Wachten op een ramp
Hoogleraar Jacobs vreest voor apparaten die door hackers onklaar worden gemaakt, of privégegevens die worden gestolen. "Op computers heb je al gijzelvirussen die bestanden ontoegankelijk maken totdat je betaalt", zegt Jacobs. "Dat kan ook gaan gebeuren met wasmachines of auto's." Aanvallers zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat een auto niet meer start of juist niet meer kan remmen totdat de bestuurder betaalt.

Toekomst
Toch lijken we niet aan deze slimme apparaten te ontkomen. Steeds meer apparaten kunnen online. En het is natuurlijk hartstikke makkelijk om je verwarming op afstand vast aan te zetten of via je telefoon te kijken of er nog genoeg melk in de koelkast staat.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Hierover twitterden we »
Websites met beveiligde verbinding stijgt » Google wil tienduizend mensen inzetten »
Wat je als marketeer moet weten over AVG »
AdWords advertenties 50% groter »
Efteling in Google Street View »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief