EastEnd-Arts
print

Wat je profielfoto over je persoonlijkheid verklapt

Barst jouw profielfoto op sociale media van de vrolijkheid, of heb je een eerder vage schets van jezelf met pokerface? Dat verklapt heel wat over je persoonlijkheid, volgens een onderzoek op basis van duizenden Twittergebruikers.

Open persoonlijkheden: Esthetisch mooie, scherpe foto’s. Niet erg kleurrijk en vaak met negatieve emotie op het gezicht. Vaak ook iets anders dan een gezicht op de foto.

Ordelijk en gewetensvol: Kleurrijk en natuurlijk met positieve emoties op het gezicht.

Extraverten: Kleurrijk, vaak met meerdere mensen op de foto.

Milde, meegaande types: Kleurrijke profielfoto’s, maar niet erg scherp en met veel licht.

Neurotisch: Kleurloos, vaak geen gezicht op de foto of één met negatieve emoties.
Ben jij extravert, meegaand of eerder neurotisch? Een internationaal team onderzoekers keek naar duizenden profiefoto's op Twitter en slaagde er zo in om karaktertrekken van mensen te voorspellen. Op basis van 3.200 tweets van zo'n 66.000 Twittergebruikers, in combinatie met een psychologische enquête bij 434 gebruikers, konden ze resultaten koppelen aan de Big Five, ofwel de vijf grote persoonlijkheidskenmerken. Profielfoto's zijn volgens de onderzoekers een belangrijke indicator van je persoonlijkheid, aangezien je ze kiest om je karakter online te vertegenwoordigen.

Scherpe foto's, open persoonlijkheden
Twittergebruikers die veel belang hechten aan de esthetische waarde van een profielfoto - een scherp beeld met mooie contrasten - worden in verband gebracht met open persoonlijkheden. Deze groep had ook het vaakst een profielfoto waar nog iets anders opstaat dan een gezicht, wat wijst op een lichte tegendraadsheid. Wel waren deze foto's meestal minder kleurrijk en was er vaker een negatieve emotie op het gezicht af te lezen, zoals boosheid.

De invloed van kleur
De kleurrijke, lichtere en natuurlijkere foto's, wijzen volgens het onderzoek op ordelijke en gewetensvolle persoonlijkheden. Zij tonen ook vaker positieve emoties voor de lens, door bijvoorbeeld te lachen. Extraverten hebben de kleurrijkste profielfoto's en betrekken vaak meerdere mensen bij hun kiekje. Milde, meegaande persoonlijkheden gebruikten ook vaak kleurrijke foto's, die iets vager zijn maar wel erg licht. De profielfoto's van neurotische karakters waren eenvoudiger en kleurlozer. Op deze foto's stond vaak geen gezicht, en was dat er wel, dan toonde het geen positieve emoties.

bron: HLN


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief