EastEnd-Arts
print

Wat is nou een goed wachtwoord?

‘123456', ‘hello', ‘password', ‘monkey' en ‘killer'. Een aantal voorbeelden uit de top 20 van meest gebruikte wachtwoorden op het internet. Eenvoudig te kraken wachtwoorden zijn voor 94 procent terug te vinden in een ‘hacker' woordenboek.

En heeft een hacker je wachtwoord ontfutseld, grote kans dat hij dan bij al je accounts kan. Eén op de vijf Nederlanders gebruikt namelijk altijd hetzelfde wachtwoord.

Nepmail verstuurd uit naam van Britse minister Straw
Wat zal het Gmail-wachtwoord van Jack Straw, de Britse minister van Justitie, geweest zijn? Het was niet al te ingewikkeld, want Nigeriaanse internetcriminelen hackten zijn account en stuurden honderden mails naar hooggeplaatste Britse ambtenaren en andere bekenden uit het adresboek van de minister om hen uit naam van de minister geld afhandig te maken.

Gelukkig kwam de fraude aan het licht voordat iemand geld doneerde. In Nederland kreeg onder meer voormalig Ajax-voorzitter John Jaakke te maken met een pottenkijker in zijn inbox. Voor hij het wist stond de vertrouwelijke informatie in het blad Voetbal International.

Hackers op afstand houden
Hoewel computer- en e-mailinbraken voor de gemiddelde internetgebruiker niet helemaal te voorkomen zijn, kun je het hackers op een simpele manier zo moeilijk mogelijk maken. Een goede beveiliging staat of valt namelijk met een goed wachtwoord.

En een goed wachtwoord voldoet aan de volgende criteria:
- bevat minimaal 6 tekens
- bestaat uit een mix van hoofdletters, kleine letters en cijfers
- heeft deels leestekens in plaats van letters, dus ‘a’ wordt ‘@’ en ‘e’ wordt ‘3′
- is niet direct herleidbaar tot jezelf (leeftijd of kenteken)
- trekt niet twee herleidbare woorden samen

Tips:
•   Kies een korte zin en bedenk een uniek systeem om deze zin om te zetten in een wachtwoord. Bijvoorbeeld: Mijn Hond Heet Amber en werd in ‘94 geboren. Het bijbehorende wachtwoord wordt dan: MiHoH3@m&W3In94G3.
•  Bescherm je wachtwoord goed. Geef het bijvoorbeeld niet aan anderen en bewaar het niet in een onbeveiligde digitale omgeving.
•  Gebruik bij wachtwoorden nooit de ‘mijn wachtwoord onthouden’ knop.
•  Kies regelmatig een nieuw wachtwoord.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief