EastEnd-Arts
print

Een computer met QWERTY-toetsenbord is goedbeschouwd een klucht

De QWERTY-indeling van toetsenborden gekozen is om typistes langzaam te doen typen?
 
Een computer met QWERTY-toetsenbord is goedbeschouwd een klucht; De indeling werd in 1873 geïntroduceerd met de bedoeling de typistes af te remmen, omdat anders de hamertjes van de typmachine in de knoop zouden raken.

QWERTY
Christopher Latham Sholes patenteerde in 1868 de klassieke typmachine. Een mooie uitvinding, maar met meteen al een probleem. De hamertjes waarmee de letters op papier sloegen, raakten voortdurend in de knoop. Zakenpartner James Densmore verzon de oplossing: een toetsenbord waarbij letters die vaak na elkaar voorkomen ver uit elkaar lagen. Ziedaar de geboorte van het QWERTY-toetsenbord.

Een slordige honderd jaar later arriveert de computer. Exit hamertjes. Maar het QWERTY-toetsenbord blijft; ook al zijn er veel indelingen te bedenken die ergonomischer zijn. Er zijn simpelweg teveel mensen gewend aan het klassieke toetsenbord. Omschakelen zou teveel moeite kosten.

ABC
Eindelijk is het nu dan toch zover: er is een alternatief op de markt gebracht. Op de Amerikaanse computerbeurs CES 2005 lanceerde het Californische bedrijf New Standard Keyboards haar vinding: het ABC-toetsenbord. Elektronisch ingenieur en ergonoom John Parkinson werkte er negen jaar aan. Nieuwe gebruikers zullen naar verwachting graag van het nieuwe toetsenbord gebruik maken omdat de toetsen alfabetische geordend staan. Bovendien is het met slechts 53 toetsen makkelijker zoeken. Het probleem zit ‘m bij de verstokte QWERTY-typers. Maar Parkinson verwacht dat ook zij zullen zwichten voor de logische ordening. De ergonomische houding van de handen en de prettige aanslag moeten de doorslag geven.

Het apparaat is sinds 2006 leverbaar en volgens opgave is het USB-bord geschikt vanaf Windows 95.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief