EastEnd-Arts
print

Zeven tips om slimmer te googelen

Een zoekterm intypen op Google kan iedereen. Maar góed googelen is een ander verhaal. Hoe vind je precies wat je zoekt en nog een beetje snel ook? Wij helpen je met zeven zoektips op weg.

1. Gebruik “aanhalingstekens”
Het is misschien de simpelste tip van allemaal: gebruik (dubbele) aanhalingstekens. Die zorgen ervoor dat je alleen zoekresultaten krijgt in precies dezelfde woordvolgorde als jouw zoektermen.

Stel: je hebt een liedje gehoord op de radio en alleen de eerste zin onthouden, namelijk I know what I came to do. Je zoekt op die tekst, maar krijgt dit resultaat:
Misschien is dat ook best een leuk nummer, maar de tekst die jij hebt gehoord zit er niet in. Als je zoekterm van dubbele aanhalingstekens voorziet, vind je wel het juiste nummer:
 
2. Zoek binnen één website
Als je wilt weten wat bijvoorbeeld 7Days allemaal heeft geschreven over een bepaald onderwerp, dan kun je naar www.sevendays.nl gaan en de zoekfunctie daar gebruiken. Maar het kan sneller (en toegegeven: overzichtelijker). Typ in de Google-zoekbalk achter jouw zoekterm de url van de website waarbinnen je wilt zoeken: zoekterm site:urlvandesite.

Bijvoorbeeld: je wilt weten wat er allemaal op Sevendays.nl is geschreven over Star Wars. Dan zoek je zo op: Star Wars site:sevendays.nl.
 

  
3. Zoek waar een foto nog meer staat
Wil je weten op welke websites een bepaalde foto nog meer wordt gebruikt? Sleep de afbeelding naar het zoekveld van Google en het werk wordt voor je gedaan. Handig als je wilt weten of jouw Instagram-foto’s misschien door andere sites of profielen worden gebruikt…

Sleep de afbeelding gewoon naar het zoekveld en...
...voilà! Je ziet welke sites de foto heeft gebruikt.
 
 
4. Gebruik andere zoekmachines
Bijna iedereen in Nederland gebruikt voornamelijk Google. Is dat slim? Nee. Andere zoekmachines, zoals Yahoo Search en Bing, leveren andere resultaten op met dezelfde zoekopdracht. Dat maakt de kans dat je alle informatie vindt die je zoekt, veel groter. Handig als je met een werkstuk bezig bent en zo veel mogelijk over een onderwerp wilt vinden.
Tussen de eerste zoekresultaten van Google en Bing bij de zoekopdracht Arabische lente zit nogal een verschil.
 
5. Vergelijk voedingswaarden
Ben je een foodie, altijd bezig met de hoeveel vet, suiker of vitamines die in je eten zitten? Wil je bijvoorbeeld graag een pizza of een hamburger, maar dan wel de minst vette van de twee? Daar heeft Google een handigheidje voor. Zoek bijvoorbeeld op hamburger vs. pizza en je krijgt netjes tabelletjes waarin de voedingswaarden worden vergeleken.


6. Puntje, puntje, puntje…
Stel: je bent op zoek naar een tweedehandsfiets en hebt maximaal 100 euro te besteden. Maar het moet wel een mooie fiets zijn, geen spotgoedkoop oud barrel. Hoe vind je dan een goede fiets tussen de 50 en 100 euro? Door te googelen op tweedehands fiets “50…100 euro”.
 


De drie puntjes zorgen ervoor dat Google zoekt naar elk getal tussen vijftig en honderd. Maar er is meer. Door de aanhalingstekens zoekt Google alléén naar getallen die worden gevolgd door het woord euro. Zo weet je dat het altijd om een bedrag gaat. Dit trucje kun je natuurlijk ook doen met data, bezoekersaantallen of andere cijfers.
 
7. Gevonden? Tijd voor Google-geintjes
Na al dat zoeken (en vinden) ben je wellicht toe aan wat vermaak. Zoek dan bijvoorbeeld eens op askew (Engels voor scheef) en je krijgt het onderstaande scherm te zien. Het helpt je niet met het opzoeken van informatie, maar is een fijne onderbreking van die klus. Nog een tip: zoek eens op do a barrel roll (doe een koprol).
 
 

bron: nu.nl


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief