EastEnd-Arts
print

Bloggen & auteursrechten

Auteursrechten zijn vaak onderwerp van discussie op internet. Sommigen vinden dat teksten op internet vrij zouden moeten zijn van alle auteursrechten, waardoor informatie toegankelijk voor iedereen is. Is het terecht dat auteursrechten keihard worden gehandhaafd met vorderingen tot schadevergoeding of moeten we naar een copyrightloze samenleving?

Overtreding van auteursrechten

Het zijn organisaties als Cozzmoss die voor onder andere Trouw en De Volkskrant overtreders van auteursrechten laten betalen. Individuele bloggers worden aangepakt, omdat ze een artikel van een krant hebben overgenomen op hun site, om het vervolgens te delen met hun achterban.

Deze bloggers moeten honderden en soms duizenden euro’s betalen voor een dergelijk overgenomen artikel. Dat wordt berekend op basis van een zogenaamde ‘economische waarde’ per woord. Volgens de rechter mag die gerust op 36 cent worden gesteld, vaak zelfs nog iets meer.

Ook een soort van boeteverdubbeling wordt vaak toegestaan. Het artikel van 1000 woorden dat wordt overgenomen, kost zo 360 euro. Wanneer dat ook nog mag worden verdubbeld, is de nietsvermoedende blogger 720 euro kwijt. Daar komen eventueel nog wat incassokosten bovenop en een half modaal netto-maandsalaris is de straf voor deze kleine ‘vergissing’.

Terechte schadeclaims?

Er wordt vaak gezegd dat deze schadeclaims onzinnig en excessief zijn. Toch is een auteursrechtloze samenleving geen goed idee. Juist omdat schrijvers exclusiviteit hebben, willen ze nog moeite steken in het schrijven van goede artikelen. Auteurs besteden vaak vele uren in het onderzoek voor een artikel. Dat varieert van internetresearch tot research buitenshuis. Daarna moet het artikel nog op een goede en aantrekkelijke manier geschreven en gecorrigeerd worden. Er worden kosten gemaakt en die moeten terugverdiend worden.
Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief