EastEnd-Arts
print

Google viert twintigste verjaardag

Google bestaat donderdag twintig jaar. Op 27 september 1998 werd de zoekmachine opgericht door twee studenten van Stanford University in Californië. Google is in de afgelopen twee decennia uitgegroeid tot veel meer dan een zoekmachine.

De zoekmachine heette ooit 'BackRub' en was het onderzoeksproject van Larry Page en Sergei Brin. De twee ontmoetten elkaar op Stanford University, ze studeerden allebei computerwetenschappen. Page en Brin waren onderdeel van The Stanford Digital Library Project. Het doel van het project was om 'nieuwe technologie te ontwikkelen die een geïntegreerde, universele, digitale bibliotheek mogelijk maakt'.

Originele Google-server met Lego uit 1998Twee jaar eerder had Page een 'spider' het internet opgestuurd, die data verzamelde over de websites die hij bezocht. Met deze data werd de PageRank-methode ontwikkeld. Bij PageRank worden de pagina's geordend naar belang. Hoe meer naar een pagina werd verwezen door andere pagina's, des te hoger deze in de ranglijst kwam. Bij andere zoekmachines werden de pagina's geselecteerd op hoe vaak de zoekterm voorkwam.

Page en Brin wilden met behulp van BackRub onderzoek uitvoeren voor hun scriptie. Zij waren ervan overtuigd dat de relevantste pagina's de meeste links hadden op andere, voor de zoekopdracht relevante pagina's. Met de eerste versie van Google, in augustus 1996, konden zij dit testen. De naam komt van googol, een getal dat wordt aangeduid als een 1 met honderd nullen erachter. De zoekmachine nam in die tijd soms bijna de helft van de bandbreedte van de universiteit in beslag.

Waarschijnlijk op 4 september 1998 kwam Google LLC. als bedrijf tot stand. Omdat zelfs Page en Brin hier niet helemaal zeker van zijn, houden zij 27 september aan als Googles verjaardag. Tegen het einde van 1998 had Google een index van 60 miljoen pagina's.


Artikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief