EastEnd-Arts
print

Nieuwe privacywet aanvankelijk minder streng voor kleine organisaties

Kleine Nederlandse organisaties die na invoering van de nieuwe privacywet nog niet aan de regels voldoen, krijgen in het begin niet direct boetes.

Dat zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, schrijft de NOS.

De Europese privacywet, ook bekend als Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), gaat vrijdag in. Organisaties zijn vanaf dat moment verplicht om precies te documenteren welke privégegevens van wie ze in bezit hebben, hoelang ze die bewaren en wat ze ermee doen.

De regels gelden niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleine clubs, zoals lokale voetbalverenigingen.

In Nederland ziet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toe op de handhaving van de wet, maar Dekker denkt niet dat er meteen boetes worden uitgedeeld bij kleine organisaties. "Als grote bedrijven er met de pet naar gooien en jouw of mijn gegevens op straat liggen, dan heb je echt een probleem."

Begin april bleek nog dat duizenden sportverenigingen in Nederland nog niet klaar waren voor de nieuwe privacywet. Deze week zeiden veel middel(grote) organisaties nog niet klaar te zijn voor de AVG.

Budget

Eerder deze maand stelde de AP zich zorgen te maken over zijn budget om de wet te gaan handhaven. "Het aantal aanvragen dat we nu hebben gekregen, is al drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar", zei een woordvoerder begin mei tegen NU.nl. "En de wet moet nog van kracht worden."

De minister is vooralsnog niet van plan extra geld beschikbaar te stellen aan de AP.

bron: nu.nlArtikelen laatste nieuwsbrief

Bitcoin bestaat tien jaar »
Google+ houdt op te bestaan »
Wanneer gebruik je e-learning? »
Nederlanders wissen Facebook-app »
Firefox stopt ondersteuning RSS en Atom »
 

De wet AVG

EastEnd-Arts is geen juridisch bureau. We hebben ons verdiept in de gevolgen en op basis daarvan hebben we enkele artikelen geplaatst om onze klanten op weg te helpen met deze wetgeving. Vraag voor zekerheid advies van een specialist.

Meer over AVG in ons NIEUWS »

Onze Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij EastEnd-Arts en de voor u rele­vante informatie op het gebied van internet.

Eastend nieuwsbrief