EastEnd-Arts
Onze mogelijkheden liggen van briefpapier tot internet en van logo's tot een unieke huisstijl meer informatie ?
print

Kiezen tussen een open source of commercieel CMS

Kiezen tussen een open source CMS en een commercieel CMS is lastig. In dit artikel worden eerst vier voordelen en vier nadelen behandeld van open source Content Management Systemen. Hierna volgen drie vragen die een bedrijf moet beantwoorden om een keuze te maken tussen een open source en een commercieel CMS.

De drie beste open source Content Management Systemen:
Drupal
Joomla!
CMS Made Simple 

Vier voordelen van open source Content Management Systemen

1. Regelmatig updates
De populaire open source Content Management Systemen zoals Joomla! en Typo3 worden constant verbeterd. Dit komt omdat er een grote groep van programmeurs aan werkt.

2. Geen licentiekosten
Bij een commercieel CMS zit je als gebruiker meestal vast aan jaarlijkse licentiekosten. Voor een niet veeleisende gebruiker zal dit enorm in kosten schelen in vergelijking met een commercieel CMS. Hierbij wordt niet rekening gehouden met de kosten van het implementeren van persoonlijke wensen in het CMS.
Note: De kosten van onze EastEnd Content Manager zijn te allen tijde eenmalig.
 
3. Weinig ‘bugs'
Door de grote community achter de grote open source systemen worden bugs snel gevonden én opgelost. Relatief nieuwe commerciële Content Management Systemen bevatten regelmatig bugs, die vaak niet op korte termijn kunnen worden opgelost.

4. Onafhankelijkheid
De code van een open source CMS is vrij beschikbaar. Dit betekent dat de gebruiker ervan relatief eenvoudig en goedkoop over kan stappen naar een ander internetbureau dat hetzelfde CMS hanteert. 

Vier nadelen van open source Content Management Systemen

1. Gebruiksvriendelijkheid vaak onder de maat
De gebruiksvriendelijkheid van open source Content Management Systemen laat vaak te wensen over. Bij Typo3 bijvoorbeeld zal de gewone gebruiker verdwalen in de rommelige structuur en het gebruik van moeilijke termen als Extrep, Ext manager en phpMyAdmin. Dit komt omdat de software is ontwikkeld door techneuten die met een ander oog naar het product kijken dan dat een gebruiker doet.

2. Persoonlijke wensen zijn niet altijd mogelijk
Hoewel er ontzettend uitgebreide open source Content Management Systemen bestaan, is de gebruiker toch vaak beperkt in ‘customization'. Het kan erg lastig zijn voor een internetbureau om een open source CMS precies naar wens van de klant af te leveren. Zoals beschreven in dit artikel, is er meer expertise nodig om een website met open source CMS naar wens van de klant aan te passen.

3. Een open source CMS kan duurder uitvallen dan een commercieel CMS
Veel bedrijven zien de termen ‘free' of ‘gratis', en gaan in zee met een internetbureau die een open source CMS levert. De support, of het doorvoeren van uitbreidingen kan duur uitvallen. Het is niet ongebruikelijk dat dit meer kost dan bij een commercieel CMS. Het is aan te raden om een TCO-analyseHelpTotal Cost of Ownership (TCO)Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan de verschillende oplossingen die u bezit en op welke manier kunt u deze onder controle houden? Bedrijven besteden hier in het algemeen weinig aandacht aan. uit te werken. Hierin wordt duidelijk wat het product daadwerkelijk gaat kosten.

4. Er is geen doorontwikkel garantie
Een open source CMS is afhankelijk van de input van programmeurs die in hun vrije tijd aan het CMS werken. Deze programmeurs werken vrijwillig en worden gedreven door hun enthousiasme voor het product. Maar wat als dit enthousiasme afzakt, of er conflicten ontstaan tussen de programmeurs? 

Hoe maakt u de keuze tussen een open source CMS en een commercieel CMS?

Er zijn een aantal factoren die voor een bedrijf moeten meespelen bij het maken van de keuze tussen een open source en commercieel CMS. De belangrijkste afwegingen zijn:
 

  

Betreft het een standaard website of een website met specifieke, persoonlijke wensen?


Voor een standaard website met weinig uitbreidingen kan een open source CMS een uitkomst zijn. Een website met veel specifieke onderdelen is lang niet altijd goedkoper met een open source CMS. Het is belangrijk om een afweging te maken tussen een aantal open source en commerciële systemen.
 

  

Is er de wens om in de toekomst de website uit te breiden met
op maat gemaakte onderdelen?


Ook bij deze vraag geldt dat de afnemer een afweging moet maken tussen een aantal open source en commerciële Content Management Systemen. De prijs van het uitbreiden van de website kan erg afhankelijk zijn van het type CMS dat gebruikt wordt.
 

  

Vertrouwt de afnemer van de website op het voortbestaan van
de community achter het open source CMS?


Zoals eerder genoemd is open source software afhankelijk van vrijwilligers. Er bestaat geen garantie dat de community blijft bestaan. 

Persoonlijke noot

Dit artikel is ontstaan na een intern vraagstuk over het wel of niet gebruiken van een open source CMS bij kleinere projecten. Na uitgebreide discussies en enkele testen met enkele open source systemen hebben we besloten om alleen het door ons zelf ontwikkelde CMS te leveren.
Eén reden hiervoor is dat ons eigen CMS erg compleet is en voor ons bekend terrein is. Een andere reden is dat is dat het gebruik van een open source CMS niet past bij de visie van EastEnd-Arts om exclusieve, op maat gemaakte software te leveren.EastEnd-Arts


 
EastEnd-Arts


 
EastEnd-Arts